Header image
 
 
 
Agility

Agility is een actiespel waar het plezier van hond en baas voorop staat. Agility is een hondensport waarin een hond met zijn geleider een parcours met hindernissen moet afleggen, als het op wedstrijd niveau wordt gedaan: in zo kort mogelijke tijd.
Sinds de presentatie op Crufts 1978, is agility overal enthousiast ontvangen en wereldwijd tot bloei gekomen.
Het bijzondere aan agility is de standaardisatie; wereldwijd wordt met dezelfde regels en hindernissen gewerkt. De FCI organiseert sinds 1996 een Wereldkampioenschap Agility.
In Nederland is de reglementering en de organisatie van de landelijke competitie in handen van Cynophilia. Jaarlijks vinden er door het hele land wedstrijden plaats, de agenda hiervoor is te vinden op de site van de Raad van Beheer
Trainen voor agility kan bij de meeste kynologenclubs. Agility is een positieve bezigheid voor alle honden die plezier hebben in bewegen en in samenwerken met hun baas. Ras is feitelijk onbelangrijk, al hebben sommige rassen qua aanleg en bouw meer in huis om op dit terrein te schitteren dan andere. Daarom vinden de wedstrijden plaats in de categorieën grote, middel en kleine honden en in drie klassen, zodat elk ras op z’n eigen niveau de top kan bereiken. Overigens doet niet elke hond die voor agility wordt getraind mee aan de competitie. Het leuke van agility is dat deze sport ook puur recreatief kan worden bedreven, als een ideale manier van sportief bezig zijn met je hond.

Voor informatie over cursussen voor trainers, keurmeesters, inschrijven, wedstrijden en uitslagen klik hier.